„Great Service“ kontsertidel kõlas muusika Arvo Pärdi 85. sünnipäeva auks

Rahvusvahelisest tunnustatud dirigent Edward Caswell juhatas 28. ja 29. augustil Tartus ja Tallinnas „Great Service“ kontserte, mis olid pühendatud Arvo Pärdi 85. sünnipäevale. Pärdi loomingust kõlasid osad “7 Magnificat-Antifonist” – sealhulgas teos, mille kuulmise järel peamiselt Hollandis, Belgias, Saksamaal ja Prantsusmaal tegutsev Caswell Pärdi loomingu avastamist alustas.

Edward Caswelli enda sõnul jõudis ta Pärdini küllalt hilja. „Vahepeal tegelesin 12 aastat vaid ooperimuusikaga, kuid tulin siis tagasi koorimuusika juurde, mis on minu esimene tõeline armastus. Otsisin uut repertuaari ja teos, mis mulle tõeliselt muljet avaldas, oli üks osa „7 Magnificat Antifonist“ – „Oo, Taaveti võti“, mis on kavas ka selle kontserdi programmis,“ rääkis Caswell.

Edward Caswelli juhatusel musitseerisid Voces Tallinn ja ansambel Floridante.

Kontserdikavas oli kolm osa Arvo Pärdi “7 Magnificat-Antifonist”, mis kõlasid põimitult William Byrdi ja Heinrich Schützi “Magnificatidega” ning Jacob Obrechti kuueosaline “Salve Regina”. Avalugu oli Byrdi kaasaegse Thomas Tallise “Videte miraculum” ning kontserdi lõpetas harvaesitatav meistriteos 20. sajandi algusest – Arnold Baxi “Mater ora filium”, mis on inspireeritud Byrdi muusikast.

Nimiteos “Great Service“ oli üks kõige kuulsamaid seadeid õhtupalvustel lauldavatele tekstidele Elizabeth I aegsete Inglise heliloojate hulgast. „Great Service“ on ka Byrdi kõige suurem ja ambitsioonikam heliteos uue anglikaani kiriku liturgias ning demonstreerib selle ajastu kooride võimekust.

Kontserdid toimusid 28. augustil Tartu Jaani kirikus ja 29. augustil Tallinna Jaani kirikus. Kontserte toetasid Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.