Euroopa tippdirigent Edward Caswell juhatab Arvo Pärdi 85. sünnipäevale pühendatud kontserte

Maarjamaal toimuvate kontsertide läbivaks teemaks on neitsi Maarja. Kavas on kolm osa Arvo Pärdi “7 Magnificat-Antifonist”, mis kõlavad põimitult William Byrdi ja Heinrich Schützi “Magnificatidega”. Avalugu on Byrdi kaasaegse Thomas Tallise “Videte miraculum” ning kontserdi lõpetab harvaesitatav meistriteos 20. sajandi algusest – Arnold Baxi “Mater ora filium”, mis on inspireeritud Byrdi muusikast. Kavas on ka Jacob Obrechti kuueosaline “Salve Regina”.

28. augustil Tartu Jaani kirikus ja 29. augustil Tallinna Jaani kirikus toimuvaid „Great Service“ kontserte juhatab rahvusvaheliselt tunnustatud koorijuht Edward Caswell. Kontserdid on pühendatud Arvo Pärdi 85. sünnipäevale. Muusikat esitavad kammerkoor Voces Tallinn ja ansambel Floridante.

Nimiteos “Great Service“ on üks kõige kuulsamaid seadeid õhtupalvustel lauldavatele tekstidele Elizabeth I aegsete Inglise heliloojate hulgast. „Great Service“ on ka Byrdi kõige suurem ja ambitsioonikam heliteos uue anglikaani kiriku liturgias ning demonstreerib selle ajastu kooride võimekust.

Edward Caswell on mitmekülgne ja tunnustatud dirigent, laulja ja pedagoog. Oma tööga Ühendkuningriigis ja Euroopas on ta tutvustanud uut lähenemist koorijuhtimisele laulja perspektiivist. 2017. aastal andis ta välja raamatu „It’s always a Pussycat: a singer’s approach to choral conducting“. Aastast 2004 töötab ta professionaalsete kooridega, amatöörkooridega ja üliõpilaskooridega üle kogu Euroopa – enim Hollandis, Belgias, Saksamaal ja Prantsusmaal.

Ta on Collegium Vocale Gent regulaarne koormeister (viimased tööd: Britteni “Sõjareekviem”, Dvoráki “Reekviem” ja Mendelssohni “Elias”), töötas 2018/2019. hooajal kollektiiviga Chœur de Radio France (Bach “Mattheuse passioon”, Tippett “Meie aja laps”) ning tema üks hiljutisi projekte koos dirigent Trevor Pinnockiga oli Bachi “Mattheuse passiooni” lavaletoomine Londoni Kuninglikus Muusikaakadeemias.

Lisaks alustas ta eelmisel hooajal koostööd kollektiiviga Zürcher Sing-Akademie (Händel “Messias”), Hollandis jätkus töö Dudok Ensemble’iga (BWV 140, Händel “Dixit dominus”) ning algas töö Hollandi Rahvusooperi Stuudioga (Jeths “Ritratto”). Saabuval hooajal teeb ta esimese projekti koos Türgi Riikliku Kooriga ning naaseb siis Radio France’i juurde, töötades seal koos dirigentide Vaclav Luxi ja Trevor Pinnockiga.

Alates 2019. aastast on Edward Caswell Leipzigi Kontsertkoori kunstiline juht ning uuel ametikohal on ta juhatanud Bachi “Johannese passiooni” Leipzigi Nikolai kirikus. 2013. aastal asutas ta Šotimaal kollektiivi Cromarty Youth Opera, tuues esimesel aastal lavale Britteni “Noa uputuse” ning 2018. aastal Beatrix Potteri jutustusel põhineva Andrew Ganti ooperi “Tod!”.

Lisaks dirigendi- ja koormeistri tööle on Edward Caswell nõutud õpetaja, nõustaja ja konkursside žüriiliige. Hiljuti liitus ta koorijuhtimise eriala üliõpilaste hindamiskomisjoniga Lyoni Rahvuslikus Muusika ja Tantsu Konservatooriumis ning võttis vastu kunstilise nõukogu liikme koha Institut Français d’Art Choral’is.

Edward Caswelli dirigeerimisel toimuvad „Great Service“ kontserdid algavad 28. augustil kell 19 Tartu Jaani kirikus ja 29. augustil kell 19 Tallinna Jaani kirikus. Kontserte korraldab kammerkoor Voces Tallinn ning toetavad Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Kammerkoor Voces Tallinn (asutatud 1999) teeb koostööd erinevate rahvusvaheliste solistide ja dirigentidega. Koori repertuaar hõlmab kogu lääne muusikalugu – ulatudes vanamuusikast (Tallis, Victoria, Palestrina) nüüdisheliloojate uudisteosteni (Holten, Tulev, Tulve, Seppar, Steiner, Krigul) – ja sisaldab olulist osa maailma koorimuusika klassikast. Jaanuaris 2020 pälvis Voces Tallinna ja USA dirigendi David Puderbaughi album “A Black Birch in Winter” (2019) Eesti Aasta Koorimuusika Plaadi 2019 auhinna. 2015. aastal pälvis kollektiiv Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia kõrgetasemeliste kontsertide korraldamise eest.  Koori kunstiline nõustaja on Risto Joost.