RAHMANINOV. KOGUÖINE JUMALATEENISTUS

23.10.2020 20:00 Pärnu Eliisabeti kirik |

25.10.2020 19:00 Tallinna Jaani kirik |

01.11.2020 17:00 Tartu Jaani kirik (“Hingede Öömuusika” festivali raames, dirigent Mai Simson, kontserti rahastatakse Euroopa
Liidu Regionaalarengu Fondi eelarvest (Eesti Muusika- ja
Teatriakadeemia ASTRA projekt EMTASTRA, 2014-2020.4.01.16-0043
)”) |

“Koguöist jumalateenistust” loetakse helilooja Sergei Rahmaninovi üheks kõige suuremaks meistritööks ning ühtlasi Vene õigeusu kiriku muusika üheks kõige suuremaks saavutuseks. Teos on komponeeritud 1915. aasta talvel a cappella kooriteosena. Kolmandik sellest on helilooja originaallooming, ülejäänud teoses on Rahmaninov kasutanud õigeusu kiriku erinevate traditsioonidega kirikulaule.

Teoses on kolme jumalateenistuse tekstid, mis rooma-katoliku kirikus on tuntud kui „Õhtupalved“, „Hommikupalved“ ja „Esimene tund“. Eesti kooride kontsertidel sageli kuulda teose kuuendat osa “Oh Jumalasünnitaja Neitsi”, Rahmaninovi enda lemmikuks oli aga teose viies osa, kus ta on kasutanud vene sakraalmuusikale omast erakordselt madalat bassirühma.

Kontserdil tuleb „Koguöine jumalateenistus“ esitamisele tervikettekandena, koos erakordselt madalate bassiosadega:

Esitavad:
Triin Ella (alt)
Indrek Jurtšenko (tenor)
Zigmārs Grasis (basso profundo)
Kammerkoor Voces Tallinn
dirigent Risto Joost

Risto Joost on tunnustatud dirigent nii ooperi- kui kontserdilavadel. Tema repertuaar ulatub barokist kaasaegsete heliloojate teosteni. Alates 2020. aasta sügisest on Risto Joost Vanemuise teatri muusikajuht ja peadirigent. Ta on juhatanud rahvusvaheliselt tunnustatud orkestreid nagu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, MDRi sümfooniaorkester Leipzigis, Philharmonie der Nationen, Fenice Filharmoonikud (Veneetsia), Stuttgarti Kammerorkester, Strasbourg’i Filharmoonikud, Odense Sümfooniaorkester, Helsingborgi Sümfooniaorkester, Tampere Filharmooniaorkester, Norrlands Opera orkester, Maria teatri orkester (Peterburi), Sevilla Kuninglik Sümfooniaorkester, Macau Orkester, Tallinna Kammerorkester (peadirigent 2016-2019), Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Läti Riiklik Sümfooniaorkester, Liepāja Sümfooniaorkester, Oulu Sümfooniaorkester, Jyväskylä Sinfonia, Kesk-Pohjanmaa Kammerorkester, Belgia Barokkorkester B’Rock jt. Samuti on Joost seisnud dirigendina mitmete kõrgelt hinnatud kooride ees, nagu MDR raadiokoor (kunstiline juht 2015-2019), RIASi kammerkoor, Berliini Raadiokoor, SWRi Vokaalansambel, Madalmaade Kammerkoor (peadirigent 2011-2015), Rootsi Raadio koor, Ars Nova Copenhagen, segakoor Latvija jt. Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid Risto Joosti aasta muusikuks 2018 kõrgete väärtuste kandmise ja edasiandmise eest muusikas.

Kammerkoori Voces Tallinn, asutatud 1999, repertuaar hõlmab kogu lääne muusikalugu – ulatudes vanamuusikast (Tallis, Victoria, Palestrina) nüüdisheliloojate uudisteosteni (Holten, Tulev, Tulve, Seppar, Steiner, Krigul) – ja sisaldab olulist osa maailma koorimuusika klassikast. Voces Tallinn võtab vastu keerulisi väljakutseid klassikalise koorimuusika valdkonnas, väga olulisel kohal on vokaalsuurvormide esitamine. Koor teeb koostööd erinevate rahvusvaheliste solistide ja dirigentidega ning on pälvinud Eesti Aasta Koorimuusika Plaadi 2019 auhinna ning 2015. aastal Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia kõrgetasemeliste kontsertide korraldamise eest. Koori kunstiline nõustaja on Risto Joost ja koormeister Mai Simson. www.vocestallinn.ee

Kontserti korraldab Voces Tallinn, toetavad Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.